“Rządzie i nasi przyjaciele na opozycji poprzyjcie projekt obowiązkowych szczepień na COVID-19"

Dziś jest czarny rekord pandemii, na koronawirusa zmarło 775 osób. Od momentu, kiedy Lewica zgłosiła 7 grudnia projekt ustawy o obowiązkowych szczepieniach, na koronawirusa zachorowało 319252 i zmarło na tę chorobę 7124 osób. Jest jasnym, że jedyną szansą na powrót do normalności są szczepienia. Rząd musi wreszcie wziąć odpowiedzialność za zdrowie i życie Polaków. Dość już niepotrzebnych śmierci.

Tylko w zeszłym tygodniu ponad 2,5 tysiąca osób zmarło na koronawirusa, każdego dnia umiera kolejne 500. Łóżka szpitalne zajmują osoby z ciężkim przebiegiem koronawirusa, a przytłaczająca większość z nich to osoby niezaszczepione. Coraz więcej dzieci trafia do szpitala z coraz poważniejszymi objawami, bo coraz ciężej przechodzą koronawirusa. Dla nich i dla wielu osób szczególnie obciążonych dodatkowymi schorzeniami jedyną nadzieją na uniknięcie infekcji jest zaszczepienie wszystkich tych, którzy szczepić się mogą.

Dlatego domagamy się przyjęcia ustawy, która wprowadza powszechny obowiązek szczepień przeciwko COVID-19 dla wszystkich dorosłych osób. Jeżeli będzie ktoś uchylał się od szczepień to uważamy, że powinien podlegać karze grzywny.

Zakłady pracy i pracodawcy powinni mieć prawo do kontroli, kto jest zaszczepiony, a kto jest niezaszczepiony. Uważamy, że nie powinien być ogłaszany lockdown, a zakłady pracy, w których są wszyscy wyszczepieni powinny pracować normalnie.

Obligatoryjnie, bez względu na to, czy ktoś podlega grzywnie, czy ktoś nie podlega grzywnie, powinni być wyszczepieni: pracownicy opieki zdrowotne i DPS-ów, szkół oraz żłobków.

Przeczytaj projekt ustawy!

Rząd Prawa i Sprawiedliwości chce się przypodobać antyszczepionkowcom, a nie walczy z epidemią. Polityka i rządzenie to jest zdolność do wzięcia odpowiedzialności. W polskiej polityce jest dosyć popularne migania się od odpowiedzialności, mówienie: niech zrobią to inni. Żeby była jasność - to nie jest przypadłość tylko tego rządu, to też przypadłość wielu innych sił politycznych, które na proste pytania nie umieją udzielić prostych odpowiedzi. Aby odzyskać kontrolę nad sytuacją w służbie zdrowia potrzebne są obowiązkowe szczepienia, paszporty covidowe i ograniczenia dla osób niezaszczepionych. Pracownicy powinni mieć prawo odmówić wykonywania obowiązków w sytuacji, kiedy w miejscu pracy nie jest im zapewnione bezpieczeństwo epidemiczne.

Ustawa Lewicy powinna być procedowana jak najszybciej, złożył ją klub Lewicy, ale od wszystkich klubów parlamentarnych domagamy się, aby opowiedziały się za nią już na najbliższym posiedzeniu Sejmu. W tej sprawie posłanki i posłowie składają stosowny wniosek do marszałek Elżbiety Witek.

Lewica domaga się jasnej deklaracji za lub przeciw od wszystkich sił politycznych zasiadających w Sejmie.

Włodzimierz Czarzasty podczas konferencji prasowej powiedział:

Wzięła mnie cholera. Przed chwilą usłyszałem, że 775 osób zmarło na COVID-19. Od momentu, kiedy zgłosiliśmy 7 grudnia projekt ustawy o obowiązkowych szczepieniach, na koronawirusa zachorowało 319252 i zmarło na tę chorobę 7124 osób. Słyszę dzisiaj od rzecznika prasowego Ministerstwa Zdrowia, że największym problemem jest to, „że się ludzie nie szczepią” oraz „że ministerstwo cały czas się zastanawia i to zastanawianie trwa”. Chłopie, przestań się wygłupiać!

Przypomina mi to sytuację z jednej z moich ulubionych książek pt. „Kronika zapowiadanej śmierci”, w której wszyscy wiedzą, że ta śmierć się zdarzy, chociaż każdy by chciał jej uniknąć.

Pragnę powiedzieć twardym głosem i wpierw zaapelować do przyjaciół na opozycji imiennie i po nazwisku. Apeluję do Pana Donalda Tuska, do Pana Władysława Kosiniaka Kamysza, do pana Szymona Hołowni – poprzyjcie projekt obowiązkowych szczepień i przestańcie w tej sprawie lawirować. A jeżeli macie inny pomysł to połóżcie go na stole. Przecież zmarło ponad siedemset osób. Nie chcę robić żadnej polityki na tej sprawie, ale to jest totalnie nieodpowiedzialne. Czego Wy się boicie? Apeluję do rządu, do Pana Morawieckiego, do Pana Kaczyńskiego oraz do Pana prezydenta, dlaczego niczego nie robicie i ciągle się zastanawiacie? Nad czym się zastanawiacie? Co jest ważniejszego w naszym kraju od tego, że ludzie umierają? Rządzie i nasi przyjaciele na opozycji zajmijcie jakieś stanowisko w sprawie obowiązkowych szczepień.

Marcin Kulasek podczas konferencji prasowej powiedział:

775 zgonów to jest miara bezczynności rządu i tej części klasy politycznej, która nie ma pomysłu na to, jak walczyć z pandemią. Co to za państwo, w którym jeden minister mówi, że szczepienia nauczycieli są potrzebne, a drugi twierdzi, iż nie widzi takiej potrzeby. Jak ma być dobrze, skoro szef Komisji Zdrowia mówi, iż nie widzi potrzeby szczepienia medyków. A to przecież jest podstawowa rzecz w walce z COVID-19. Apelujemy do rządu o odwagę! Sprawujecie władzę, więc weźcie odpowiedzialność za pandemię. Nie chowajcie się przed antyszczepionkowcami i nie oglądajcie się na swoje sondażowe słupki. Nie bójcie się wziąć odpowiedzialności za Polki i Polaków.

Adam Bodnar, Rzecznik Praw Obywatelskich poprzedniej kadencji mówił, iż nie wolno wprowadzać obowiązku szczepień rozporządzeniem, trzeba to zrobić ustawą. A jest to zbyt ważna rzecz, aby w tej sprawie nie odbyła się debata sejmowa.

Lewica położyła w tej sprawie ustawę o obowiązkowych szczepieniach na stole, bierzcie i korzystajcie.

Zwracam się do rządu, przestańcie mówić, iż Polacy to niepokorny naród. Nasi rodacy są mądrzy i roztropni, chcą żyć, chcą aby ich bliscy byli bezpieczni i zdrowi.