Tłuste koty PiS. Wypowiedzenie dla Anny Czabańskiej

Spółki Skarbu Państwa zostały opanowane przez krewnych i znajomych polityków PiS. Wiele ważnych i wysokopłatnych stanowisk obsadzają partyjni nominaci, którzy zamiast kompetencji oferują polityczna lojalność. Mowa tu o tysiącach osób, które zdaje się nie wzięły sobie do serca stwierdzenia prezesa PiS, iż „do polityki nie idzie się dla pieniędzy”. Potwierdza to akcja Lewicy Mapa Nepotyzmu, dzięki której cały czas pozyskujemy wiedzę o kolejnych działaczach PiS oraz o członkach rodzin polityków Zjednoczonej Prawicy, którzy doją spółki Skarbu Państwa.

Dziś prezentujemy sylwetkę Anny Czabańskiej, żony Krzysztofa Czabańskiego, który z nominacji PiS pełni funkcję przewodniczącego Rady Mediów Narodowych, która ma wpływ na obsadę stanowisk w mediach publicznych.

Spółki Skarbu Państwa to ponad 400 podmiotów, a jeżeli doliczyć spółki zależne, to ta lista wydłuża się do ponad 1000 podmiotów gospodarczych, na które państwo ma wpływ. Naprawdę trudno znaleźć dzisiaj spółkę Skarbu Państwa, w której nie byłoby działaczy, radnych lub byłych radnych, byłego posła, byłego senatora, rodzin posłów i senatorów obozu władzy. Opinia publiczna to widzi i jasno daje do zrozumienia, iż ocenia zjawisko tłustych kotów negatywnie.

Małgorzata Prokop-Paczkowska podczas konferencji prasowej powiedziała:

Wydawałoby się, że w Polskim Radiu powinna królować karuzela z piosenkami, natomiast króluje tam karuzela stanowisk.

Krzysztof Czabański jest przewodniczącym Rady Mediów Narodowych i dał pracę Agnieszce Kamińskiej, która jest prezeską Polskiego Radia, ta z kolei, aby się odwdzięczyć, zatrudniła na stanowisku zastępcy dyrektora programowego żonę Krzysztofa Czabańskiego, panią Annę Czabańską.

Notowania Polskiego Radia spadają od dawna i chyba pani dyrektorka poświęca mało czasu swojemu zajęciu, ponieważ pełni jeszcze funkcję w radzie nadzorczej Lotos Paliwa. A tam pani Czabańska odwdzięcza się pani Kamińskiej, zatrudniając jej partnera Andrzeja Pomarańskiego na intratnym stanowisku.

Władza PiS-u gnije, dlatego idą na całość. Karuzela stanowisk i nepotyzmu kręci się w najlepsze. Kiedyś prezes PiS powiedział, iż ludzie związani z władzą nie powinni pełnić funkcji w spółkach skarbu państwa, dlatego wręczamy już dwunaste wypowiedzenie, tym razem dla pani Anny Czabańskiej, żony Krzysztofa Czabańskiego, która daje zarobić swoim znajomkom i rodzinie.

Tak nie może się dziać! PiS mówił, że będzie kryształowy, że ich władza będzie czysta, a jest dokładnie odwrotnie. Takich przykładów znajdziemy jeszcze wiele i będziemy o nich mówić.

Paulina Piechna-Więckiewicz podczas konferencji prasowej powiedziała:

Z tym procesem media publiczne mierzą się od początku rządów PiS. To coś zostało już przeniesione do Polska Press, która to spółka została przejęta przez PKN Orlen. Podobna sytuacja może się stać z TVN-em, przecież przed chwilą niezgodnie z regulaminem Sejmu został przegłosowany projekt Lex TVN, który ma sprawić, że różnorodność na polskim rynku medialnym po prostu nie będzie istnieć.