Lewica domaga się wyjaśnień od premiera w sprawie informacji o inwigilowaniu dziennikarzy, prokuratorów i polityków za pomocą systemu Pegasus

Komentarz do doniesień agencji Associated Press, która na podstawie informacji kanadyjskiej grupy Citizen Lab, poinformowała, iż Roman Giertych oraz prokurator Ewa Wrzosek mieli być ofiarami śledzenia przez oprogramowanie Pegasus.

Krzysztof Gawkowski podczas konferencji prasowej powiedział:

Polskie państwo po raz kolejny wykorzystuje służby specjalne oraz inne narzędzia, które pozwalają inwigilować, szpiegować i sprawdzać co dzieje się u politycznych konkurentów oraz u niewygodnych dla obecnej władzy osób.

Kaczyński wiele lat temu zapowiedział, że opozycja dobra to taka, którą można będzie kontrolować. A dzisiaj po raz kolejny dowiadujemy się, że polskie państwo i polskie służby wykorzystywały narzędzia, które są przeznaczone do ścigania przestępców, żeby inwigilować polityków oraz niewygodne osoby. Aby przetwarzać informacje i wykorzystać je przeciwko różnym osobom i poddawać je presji. Pani Wrzosek i pan Giertych to tylko czubek góry lodowej, ponieważ już rok temu Lewica zwracała uwagę, że także politycy są inwigilowani min. posłanka Scheuring-Wielgus.

Kaczyński ma brudne ręce w sprawie służ specjalnych. Panowie Kamiński i Wąsik nie raz nadużywali swojej władzy, co nie raz potwierdzały niezależne sądy. Polskie państwo powinno sprawować kontrolę nad służbami, ale kontrolę niezależną, a komisja ds. służb jest całkowicie zdominowana przez PiS. Zatracona została też zasada rotacyjnego przewodnictwa. A służby specjalne kontrolowane przez sądy dokonują zgłoszeń podsłuchów, ale na swój własny użytek. Nikt nie sięga po zgodę sądów. Pegasus, który miał być narzędziem Prokuratora Generalnego w ściganiu mafii, dzisiaj ściga tych, którzy nie chcą mafii w rządzie i pokazują jakie przekręty są tam realizowane.

Nie ma na to naszej zgody. Czas powiedzieć premierowi oraz ministrowi Kamińskiemu: pokażcie swoje ręce, bo że Kaczyński ma je brudne to już wiemy, ale Wy pokażcie, że w tym co robicie jesteście uczciwi. My, na opozycji nie wierzymy Wam, ponieważ wykorzystujcie władzę przeciwko tym, którzy mogą Wam zaszkodzić.

Nielegalne wykorzystywanie podsłuchów ma miejsca tam, gdzie władza boi się porażki, a PiS zmierza teraz do przegranej. Jeżeli premier Morawiecki nie ujawni teraz kto był podsłuchiwany oraz jakie nielegalne metody były wykorzystywane, albo sam w przyszłości zapłaci za to cenę przed Trybunałem Stanu.

Maciej Konieczny podczas konferencji prasowej powiedział:

Domagamy się, bez wielkiej nadziei, od premiera Morawieckiego wyjaśnień dotyczących nadużyć, w wykorzystywaniu podsłuchów. Narzędzia te nie były wykorzystywane do ściągania przestępców, ale do podsłuchiwania przedstawicieli opozycji.

Sprawa ma także swój kontekst międzynarodowy, ponieważ o tych podsłuchach piszą media na całym świecie. Wiemy też, że Izrael zablokował Polsce dostęp do narzędzia inwigilacji Pegasus. Izrael nie jest może czempionem i najlepszym arbitrem w sprawach przestrzegania praw człowieka, ale to, że Polska znalazła się wśród takich krajów jak Maroko, Arabia Saudyjska czy Zjednoczone Emiraty Arabskie - czyli państw autorytarnych, którym Izrael zdecydował się wycofać dostęp do Pegasusa - o czymś świadczy.

I teraz czy ta sprawa zostanie wyjaśniona przez premiera Morawieckiego, który wskaże winnych i wyciągnie odpowiedzialność, to pokaże czy miejsce Polski jest wśród demokratycznych państw czy wśród autorytarnych reżimów jak Arabia Saudyjska czy Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Nadużycia zdarzają się wszędzie, ale to właśnie różni państwa demokratyczne od autorytarnych, że są one wyjaśniane. Zatem domagamy się od szefa rządu, aby zachował się jak premier demokratycznego państwa i wyciągnął odpowiedzialność w związku z podsłuchiwaniem przedstawicieli opozycji. Należy sprawę wyjaśnić opinii publicznej i ukarać winnych, ponieważ tak działają demokratyczne państwa.